SARAYÖNÜ BELEDİYESİ ve SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İŞ BİRLİĞİ İLE ATA TOHUM SEFERBERLİĞİ
Sarayönü Belediyesi ve Üniversite İş birliği ile farklı kurumlar ve yerel yetiştiricilerden elde edilen kaynağı belli olan tohumların çoğaltılarak Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 hedefleri doğrultusunda öncelikli olarak Sarayönü ve Konya’lı halkımızın kullanımına sunmayı hedefliyoruz. Gelecek yıllarda Belediyemiz bünyesinde üretilen tohumlar oluşturulacak online tohum talep formu dolduran ülke halkımızın tamamının kullanımına açılacaktır. Bu sayede yerel ata tohumlarımızın ülke bazında da yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. Maalesef bilinçsizce ve/veya kimyasal ilaçlarla, sadece yüksek verim amaçlı üretilebilen ve marketlerde yerlerini alan ticari çeşitler sağlığımızı gün geçtikçe daha fazla etkilemektedir. Halkımıza teslim edilecek ata tohumların bahçelerde hayvan gübresi gibi organik gübrelerle yetiştirebilecek olması bu tohumlardan elde edilen ürünlerin beslenmemizdeki faydalarını daha da artıracaktır. Temin ettiğimiz ata tohumların antioksidan, vitamin, element vb. içerikler yönüyle analizleri yapılacak, kendi içerisinde ilgili özellikler yönüyle sağlımız içen en faydalı olan yerel çeşitleri hemşerilerimizle buluşturulacaktır.
Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak Sarayönü ve Konya’lı vatandaşlarımızdan elinde bulunan ata tohumların Belediye’ye teslim edilmesini bekliyor
Ata tohum seferberliği kapsamında diğer bölgelerden elde edilen tohumlar yanında özellikle Konya bölgemizin iklim şartlarına uyum sağlamış toplanacak tohumlar, şimdilerdeki ticari ürünlerde bulunmayan kalite, tat, lezzet, aroma bakımından atalarımız tarafından yıllardır seçilmiş tohumlardır. Yani bu projeyle eski tatlara kavuşmayı amaçlamaktayız. Bu nedenle, bir vatandaşlık görevi olarak, bir köşede saklanmış veya halen üretilen ata tohumların gelecek nesillerimize ulaştırılmak üzere Sarayönü Belediyesi’ne teslim edilmesini Konya’lı vatandaşlarımızdan önemle istirham ediyorum. Ancak, halkımızdan kaynağı belli olmayan, internetten takas yoluyla elde ettikleri yerel tohum adındaki tohumları yetiştirmemelerini konusunda kendilerine çağrıda bulunuyorum. Bizlere uzak ilçelerden tohum göndermek isteyen hemşerilerimiz bizleri arayarak ulaşabilirler veya belediyemizi arayanlara en kısa dönüş yapılacaktır. Yerel ve milli bir yaklaşımla, belediyemiz bünyesinde oluşturulacak Ata Tohum Merkezinde üretilen tohumlar uzun vadede, gelecek nesillerimize ulaşması amacıyla uygun depolama şartları oluşturularak tohumların zarar görmeden uzun süre muhafaza edilebilecektir. Tohum bankamıza gelen tohumların envanteri dikkatlice tutulacak, tohumun kimden alındığı, hangi bölgeye ait olduğu, yerel çeşidin ismi gibi birçok bilgiye detaylı şekilde yer verilecektir. Belediye başkanlığı olarak, halkımıza ata tohum desteği yanında, hizmet noktasında özellikle sebze bitkilerinin de birçoğunu fide şeklinde kendilerine ulaştırmanın gayreti içerisinde olacağız.
Ülkemizin hayat sigortası ve gelecek stratejisi Ata Tohumların korunması
Proje koordinatörü Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksekokulu Tohumculuk Programı Dr. Öğretim Üyesi Hayati Akman ata tohumların vatandaşlarımızın kullanımına sunulmasının ve dolayısıyla yaygınlaştırılmasının önemli bir faaliyet olacağını bildirdi. Çünkü bu tohumlar doğal yollarla ile herhangi bir müdahale olmadan atalarımız tarafından seçilerek elimize ulaşmıştır. Ata veya yerel tohumlar hibrit, GDO veya benzeri ıslah çalışmalarına tabi tutulmadığı için daha doğal kabul edilmektedir. Genelde hibrit çeşit ıslahında, çeşidin yüksek verimli, çevre şartlarına dayanıklı olması, kalitesinin ise işleme, pazarlama ve market raf ömrü gibi özelliklere uygun olması hedeflenir. Maalesef ürünlerin beslenme değeri, tat ve aroma özellikleri yönüyle tüketici hassasiyeti bir kriter olarak pek görülmez. Birçok hastalığın kaynağı beslenme alışkanlıklarımızdır. Günümüzde 800 milyon insan açlıkla mücadele etmektedir. 2 milyar insan ise fazla kilolarla mücadele etmekte, yine 2 milyarın üstünde insan da gizli açlık yaşamaktadır. Bunun altında yatan en önemli neden vitamin ve mineral eksikliği yönüyle besin değeri düşük gıdalarla beslenmedir. Ata tohumların organik gübre ve doğal yollarla üretilmesi ve ayrıca bu ürünlerle beslenme alışkanlığımızın değiştirilmesi daha sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağlayabilecektir.
Günümüzde 7.8 milyar olan Dünya nüfusunun 2050 yılında 9.8 milyara artacağı öngörülmektedir. Nüfus artışına karşın tarım arazilerimiz de her geçen gün azalmaktadır. Gelecekte kendi tarımını yapmayan ülkelerin açlıkla karşılaşabileceği bildirilmektedir. Son bir yılda yaşadığımız pandemi ile de tarımın ne kadar stratejik bir sektör olduğu herkesçe anlaşılmış oldu. Bu nedenle, bitkisel üretimin kaynağı tohum demek, bir hayat sigortası demektir, ülkelerin de can damarıdır.
Konya ilimiz son zamanlarda tohumculuk sektöründe gösterdiği gelişmelerle ülkemizin “Tohumculuk Üssü” haline gelmiştir. Konya da faaliyet gösteren 153 özel sektör tohumculuk firmasının yanında Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı ve tohumluk üretiminde önemli bir yere sahip Altınova, Gözlü ve Konuklar Tarım İşletmeleri de ilimizde bulunmakta ve ülkemizde üretilen sertifikalı tohumluğun yaklaşık %30’u Konya’da üretilmektedir. Bu da Konya’nın tohumculuk ve üretim faaliyetleri için ekolojisinin son derece uygun olduğunun göstergesidir.
Bu ata tohumların geçmişten günümüze elimize ulaşmasında, birçoğunun hastalık, zararlı, sıcaklık, soğuk, kuraklık gibi birçok faktöre karşı daha birçok dayanıklılık genlerini taşımasıyla olabilmektedir. Bu özellikleri yönüyle ata tohumlarımız, gelecekte gıda güvenliğinin sağlanmasında; küresel ısınma ve iklim değişiklikleriyle mücadele bir tampon vazifesi göreceklerdir. Yine, 2019 yılında düzenlenen Tarım ve Orman Şura’sında alınan kararlar gereği yerel tohumların korunması devletimizin gelecek yıllar için stratejik planı içerisinde yer almaktadır. Ülkemizin gelecek stratejisiyle uyum içerisinde olan gıda güvenliğini de katkıda bulunabilecek bu proje ile bölgemizde yerel ata tohumlarımızın korunmasını ve yaygınlaştırılmasını amaçlanmaktayız.
Yayın Tarihi : 29.04.2021